Kuchnia jest uważana za serce domu i nic w tym dziwnego - spędzamy tam naprawdę dużo czasu, zarówno na przygotowywaniu, jak i często jedzeniu posiłków.
- Mole spożywcze najlepiej zwalczać pułapkami feromonowymi, ale kiedy problem jest duży, należy bezzwłocznie skontaktować się z firmą DDD.
- Warto przesypywać suche produkty do szczelnych pojemników, otóż utrudni to molom dostanie się do nich.
To miejsce spotkań oraz rozmów domowników. Niestety, ale często zdarza się, że mogą w niej zamieszkać również nieproszeni goście, tacy jak na przykład wszystkim znane mole spożywcze. Te owady skutecznie zanieczyszczają żywność, przez co trzeba ją wyrzucić, a pozbycie się ich bywa naprawdę trudne!
Mole spożywcze - jak je rozpoznać w swojej kuchni?
Źródło: https://muratordom.pl/
Owady te mają zazwyczaj około 1-2 cm długości, a więc nie są aż tak małe i łatwo jest je zauważyć - posiadają szare skrzydła. Zupełnie inaczej sprawy mają się w przypadku larw, bo… cóż, ich zidentyfikowanie bywa problematyczne.
Jeśli w niektórych produktach spożywczych dostrzegłeś w ostatnim czasie małe pajęczynki, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że były to właśnie ślady obecności larw. Innymi znakami są oczywiście latające dorosłe motyle, ale te znacznie łatwiej jest dostrzec - najczęściej spotkać je można w spiżarniach, magazynach, kuchniach oraz wszystkich miejscach, gdzie przechowywane są suche artykuły przeznaczone do jedzenia.
Czym żywią się mole spożywcze?
Istnieje szereg produktów, w których te owady szczególnie lubią składać larwy. Nieuważność pod tym względem może skutkować ich spożyciem, a więc poniżej wymieniamy te najbardziej narażone na ich inwazję, aby uniknąć takiej sytuacji:
- mąki - mole spożywcze żywią się przede wszystkim różnego rodzaju mąkami, dlatego aby jak najszybciej dostrzec obecność ich larw, warto przesypywać je zawsze do przezroczystych, szczelnych pojemników; trzymanie tego typu produktów w oryginalnych, papierowych opakowaniach znacznie ułatwia im dostęp do pożywienia i jest idealnym miejscem do składania jaj,
- ziarna i orzechy - słonecznik, nasionka chia, czy jakiekolwiek inne artykuły o podobnej konsystencji również są narażone na obecność tych insektów; podobnie jak w poprzednim przypadku, skuteczne może być przesypanie ich do innych pudełek, albo jeszcze lepiej - słoików, które utrudnią im do nich dostęp,
- makarony - jeśli chodzi o nie, to… cóż, problem polega na tym, że wiele osób decyduje się na pozostawienie ich w oryginalnych opakowaniach ze względu na znajdujące się na nich informacje dotyczące czasu gotowania; warto więc zwrócić szczególną uwagę na to, czy nie pojawiły się tam małe pajęczynki,
- karma dla zwierząt - jeśli posiadasz pupile, dla których kupujesz suchą karmę w dużych workach, to może być to idealne miejsce rozmnażania i żywienia się dla moli spożywczych; ze swojej strony zalecamy zakup częściej, ale małych opakowań, albo przesypanie karmy do dużych, szczelnych pojemników,
- sianko dla gryzoni - ten podpunkt może wiele osób zaskoczyć, ale tak - owady te mogą być obecne w sianku kupowanym dla gryzoni, dlatego zadbaj o to, aby szczelnie je zamknąć, albo przechowywać na zewnątrz, aby nie dostały się do Twojej kuchni!
Jak więc widzisz, możliwości żywienia się dla moli spożywczych w naszych domach jest naprawdę wiele i cóż… trudno jest zadbać o to, aby wszystkie je wyeliminować. Warto jednak w miarę możliwości zakupić pojemniki, słoiczki i opakowania z możliwością ich szczelnego zamknięcia i to właśnie tam przesypywać wymienione wyżej produkty, ponieważ unikniesz wtedy konieczności ich utylizacji w razie inwazji moli.
W jaki sposób chronić swoją kuchnię czy spiżarnię przed molami?
Aby uchronić się przed przybyciem tych niechcianych gości do naszego domu, warto stosować się do kilku rad (uwzględniając oczywiście tą o pojemnikach). Otóż podstawą jest regularne sprzątanie kuchni czy spiżarni - resztki wysypanej mąki, otwarte makarony czy ziarna mogą skutecznie zwabić mole spożywcze, a stąd już prosta droga do ich namnażania się.
Warto wyposażyć się w pułapki feromonowe na wszelki wypadek, ponieważ lepiej jest zapobiegać, niż pozbywać się problemu. Występują one najczęściej w postaci lepkich kartoników, które można albo przykleić na ścianę, albo postawić na przykład na lodówce.
Jeśli mierzysz się z molami i bezskutecznie próbujesz z nimi walczyć, zwróć się po pomoc do profesjonalistów!
To oczywiste, że dostrzegając jednego mola w swojej kuchni na początku zapewne wpiszesz zapytanie do Internetu, w jaki sposób zapobiec dalszemu rozmnażaniu się moli w Twojej kuchni, ale kiedy problem jest znacznie bardziej poważny, warto jak najszybciej skontaktować się z firmą DDD.
Każdy dzień zwłoki może sprawić, że owadów w Twoim domu będzie więcej, a równocześnie większą ilość produktów spożywczych trzeba będzie wyrzucić. W InsectOut profesjonalnie zajmujemy się zwalczaniem moli i mamy opracowane skuteczne (i co najważniejsze bezpieczne dla ludzi i zwierząt) metody radzenia sobie z nimi. Cóż… niejednego insekta już widzieliśmy podczas swojej pracy, a więc doskonale znamy ich charakterystykę.