Pest Control – monitoring / program zwalczania szkodników
Kontrola jest to jeden z ważniejszych etapów dezynsekcji i deratyzacji. Powinien być przeprowadzony szczególnie dokładnie na samym początku, a następnie prowadzony ciągle.
Prowadzimy nadzór DDD nad powierzonymi obiektami zgodnie ze standardami GMP/GHP, HACCP, BRC, IFS, QS oraz innymi zintegrowanymi systemami zarządzania, które ściśle wiążą się z programem zwalczania szkodników.
System zarządzania jakością HACCP musi być wdrożony we wszystkich obiektach produkcji żywności i żywienia, bez względu na ich wielkość i branżę. Zasady systemu HACCP muszą wdrożyć nie tylko duże i średnie, ale i małe przedsiębiorstwa: sklepy, hurtownie, stołówki i wytwórnie od 1 V 2004 r.
Program zabezpieczenia obiektów przed szkodnikami powinien obejmować: procedury zabezpieczenia przed skażeniem produktów i obszaru produkcyjnego środkami i/lub urządzeniami służącymi do monitorowania i niszczenia szkodników, takimi jak np. Wywiad; Inspekcja wizualna; Przegląd urządzeń do monitorowania: lepowe pułapki na owady biegające, pułapki z atraktantami pokarmowymi i/lub feromonami, lampy owadobójcze, karmniki deratyzacyjne, chwytacze gryzoni.
Po co całe to zamieszanie?
Program zwalczania szkodników oprócz tego, że prawnie jest wymagany, stanowi bardzo ważne działania, mające na celu zabezpieczenie obiektu przed wszelkiego rodzaju szkodnikami. Zaliczają się do nich gryzonie, owady latające i biegające, ptaki, zwierzęta dzikie i inne. Działania te wykonuje się nie tylko z powodów prawnych i obowiązku, który jest respektowany, ale również dla bezpieczeństwa zakładów.
Konieczność zapewnienia bezpieczeństwa żywności wyobraźmy sobie przez sytuacje, że w bułce czy chlebie znajdujemy muchę lud jakiegoś innego owada, który został również upieczony. Taka sytuacja może wywołać nie lada lawinę problemów od licznych kontroli, złej opinii, wycofaniu partii produktów co wiąże się z kosztami i nerwami. Czy biegającą po pieczywie mysz w markecie? A może skrzydełko lub nóżka w przyniesionej przez kelnera potrawie? Przykładów można podać wiele, ale żadnego z nich nie chcielibyśmy doświadczyć na własnej skórze, a tym bardziej nie chciałaby tego firmy mniejsze i większe, ponieważ to może spowodować straty, które będzie ciężko odbudować i negatywną opinię, która w tych czasach jest bardzo ważna. A utrata pozytywnej opinie jest w zasadzie nie do odbudowania.
W tym momencie wchodzi firma z branży DDD taka jak firma INSECT OUT ubrana nie koniecznie na biało. Aby uniknąć takich sytuacji, pomijając aspekt prawny, wdraża się procedury pest control/programy zwalczania szkodników, które mają na swoim głównym celu zabezpieczyć obiekty w skuteczny sposób tak, aby nie dopuścić do opisanych powyżej sytuacji, które nawiasem mówiąc, są skrajnie niedopuszczalne. Zabezpieczenie każdego obiektu czy to będzie piekarnia, osiedlowa restauracja, centrum handlowe, hurtownia wszelakiego rodzaju, drukarnia, rozlewnia wody czy innych napojów pozwala uniknąć wielu problemów, ponieważ szkodniki zjadają i zanieczyszczają produkty, szkodniki zanieczyszczają produkty fragmentami ciała, szkodniki zanieczyszczają produkty odchodami, szkodniki przenoszą drobnoustroje chorobotwórcze.